AvroTros ‘Radar’ over blokverwarming

Er is een verhelderend item geweest over blokverwarming in ‘Radar’ van AvroTros op maandag 20 november 2017. Voorlopig kunt u dat item nog nazien via deze link en deze link van AvroTros (nog een link van de Woonbond). Daar staat ook een voorbeeldbrief voor huurders en huiseigenaren. Wat blijkt is dat u het beste naar de Woonbond kunt gaan voor advies, informatie en kennis. De tekst van die website luidt als volgt:

Meerdere woningen in één complex die allemaal worden verwarmd door één grote ketel; blokverwarming. Radar besteedde er de afgelopen jaren vaker aandacht aan. Veel hogere rekeningen dan je buurman, terwijl je minder verbruikt. En een woningcorporatie die geen verklaring heeft. Daar waar de problemen in het ene pand worden opgelost na uitgebreid onderzoek door de Woonbond, blijven de bewoners in een ander complex zitten met hoge rekeningen. Hoe kan je als bewoner met blokverwarming ervoor zorgen dat de woningcorporatie actie onderneemt?

Blokverwarming werd in de jaren 60 geïntroduceerd. Het werd toen gezien als dé manier om niet in elke flatwoning een eigen stookinstallatie te hoeven aanleggen. Dat scheelde een hoop ruimte en was financieel gezien veel aantrekkelijker. Maar inmiddels lijken aan blokverwarming ook veel nadelen te zitten. Het is vaak de hoge rekening die voor bewoners onverklaarbaar is.

De heer Ben Geelen trok enkele jaren terug aan de bel bij zijn woningcorporatie Welbions. Hij en zijn mede-flatbewoners aan de Frits Zernikestraat in Hengelo kregen wel erg hoge jaarafrekeningen voor hun blokverwarming. Honderden euro’s moesten ze bijbetalen.

Woonbond komt met verbeteringen
Uiteindelijk werd in 2015 door het kennis- en adviescentrum Woonbond een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd en kwamen zij in 2016 met een conclusie. De vermoedens van de heer Geelen blijken te kloppen. Er is inderdaad een aantal technische verbeteringen nodig en de Woonbond geeft een aantal aanbevelingen. Zo moeten belangrijke onderdelen van de installatie vervangen worden. Ook moet de installatie opnieuw ingeregeld worden zodat deze energiezuiniger wordt. De werkzaamheden hebben een jaar geduurd en zijn onlangs afgerond.

Woningcorporatie Welbions geeft in een reactie aan dat zij op dit moment ‘geen signalen ontvangen van bewoners dat er ontevredenheid is. Om er zeker van te zijn dat bewoners tevreden zijn en om ook in de toekomst hier lering uit te trekken, heeft Welbions de Woonbond gevraagd een evaluatie uit te voeren. Alle bewoners hebben hiervoor een enquête ontvangen die ze tot vandaag 20 november kunnen insturen.’

Meer onverklaarbaar hoge eindafrekeningen
De flatbewoners in Hengelo zijn niet de enige die last hebben van onverklaarbare hoge eindafrekeningen. De heer Olie uit Amsterdam loopt tegen hetzelfde probleem aan. Inmiddels is hij al jaren in gesprek met woningbouwvereniging Stadgenoot. Bij huurwoningen is het namelijk de verhuurder of de woningbouwcorporatie die ervoor kiest om het complex te verwarmen door middel van blokverwarming. Bij een koopwoning is dat de vereniging van eigenaren (VvE). De heer Olie krijgt maar niet aantoonbaar wat hij daadwerkelijk verbruikt. Ook is het voor hem niet duidelijk hoeveel warmteverlies hij heeft door de grote hoeveelheden buizen die door zijn complex lopen. Hij wil exact betalen wat hij verbruikt. Niet meer en niet minder.

Woningbouwvereniging Stadgenoot reageert als volgt: ‘In de afrekeningen wordt exact aangegeven wat gedaagde op basis van begin- en eindmeterstanden heeft verbruikt. De vaste kosten zijn onafhankelijk van het gebruik. Ze worden vastgesteld op basis van een algemeen geaccepteerde verdeelfactor en het vloeroppervlak van de woning. Hoekwoningen krijgen 80% van de gemeten eenheden doorbelast, de woningen aan de buitenzijde 90%, de woningen die in het midden zitten van het gebouw 100%. Dit om nadeel door de ligging van de woning te compenseren.’

Problemen met blokverwarming, wat kun je doen?
Als u het gevoel heeft dat de jaarafrekening niet klopt, dan is de eerste stap om naar de Woningcorporatie of Vereniging van eigenaren te stappen. Om het probleem bij de woningbouw of VvE aan te kaarten, kunt u gebruik maken van de voorbeeldbrief.

 

U kunt een op- of aanmerking achterlaten:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s