Verdeelsleutel stookkosten [2]

Een vervolg op mijn eerdere post over de verdeelsleutel van de stookkosten. Het volgende geldt alleen voor de huurders en maakt de discussie nog ingewikkelder, helaas.

De verdeelsleutel vaste/variabele kosten is niet de enige manier waarop er meer betaald wordt voor warmte door sommige huurders. Er is ook het aantal punten dat uw woning krijgt voor het Energielabel van uw woning.

  1. Bepaal uw Energielabel op deze site v/d Rijksoverheid: http://www.zoekuwenergielabel.nl/
  2. Bepaal hoeveel punten uw woning daarvoor krijgt m.b.v. deze site v/d Rijksoverheid en met behulp van dit document (link voor 2017) dat u daar kunt downloaden.

Voorbeeld Mijn woning op de bovenste verdieping heeft Energielabel D en krijgt daarom 11 punten voor de energieprestatie. Dezelfde tweekamerwoning op de 1e verdieping heeft Energielabel F en krijgt daarom 1 punt voor de energieprestatie. De (kale huur)prijs per punt van mijn woning is ongeveer € 4,75. Dat betekent per jaar voor mij “extra”: 10 punten x € 4,75 per punt x 12 maanden = ruim € 550. Oei!

Waarom hebben de woningen op de laagste verdieping nu zo’n slecht Energielabel? Dat kan WoonInvest u misschien uitleggen, hoogstwaarschijnlijk komt dat omdat men ervan uitgaat dat het water koud is als het beneden is aangekomen (de ketels staan op het dak).

Wat betekent dit nu in de praktijk? Wel, dat het niet zo onredelijk is dat sommigen moeten bijbetalen aan het eind van het jaar en anderen weer niet. Feitelijk betalen de mensen op de hoogste verdieping sowieso al meer € 500 per jaar “extra” aan energiekosten!

Dit alles maakt de discussie er niet eenvoudiger op en het maakt de kans klein dat er iets veranderd gaat worden aan de verdeelsleutel, mijns inziens.

U kunt een op- of aanmerking achterlaten:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s