Nieuw puntenstelsel, 2

Het blijkt dat het nieuwe puntenstelsel voor huurders nog steeds de gemoederen bezighoudt, onder andere op de Kersengaarde. In de landelijke pers is, naar mening van ondergetekende onterecht, beweerd dat “veel” huurders huurverlaging krijgen (link Vara) en soms gesuggereerd dat u uw verhuurder nodig eens aan moet schrijven.

Een paar feiten:

  • Bij WooonInvest komen 16 van de 8.500 huurders (= 0,2% = 1 op de 500) in aanmerking voor huurverlaging.
  • WooInvest brengt ze daar automatisch van op de hoogte.
  • De 4- en 5-kamer huurwoningen op de K’gaarde zijn geliberaliseerd, dan wel hebben een puntenaantal hoger dan 145 (zie nieuwe huurprijstabel en lib. grens ad. € 710,68). Er geldt dan geen maximum huur (zie deze overheidssite). Het heeft in dat geval ook geen zin om te berekenen hoeveel punten u heeft i.v.m. huurverlaging.
  • De meeste huurders betalen op dit moment niet de maximum huur. Dus als de maximum huur omlaag gaat moet deze wel erg veel dalen om daadwerkelijk tot huurverlaging te leiden.
  • De WOZ-waarde gaat nu meetellen in de punten. Essesteijn is een gewilde “nette” wijk waar de WOZ-waarde dus vrij hoog is. Het is vrijwel uitgesloten dat een huurder op de K’gaarde hoort bij de 0,2% huurders van WoonInvest die huurverlaging krijgt.
  • De maximum huur voor ons zal eerder stijgen dan dalen.
  • De huur kan niet stijgen voor zittende huurders.
  • Hoeveel punten uw woning heeft in het nieuwe systeem staat reeds in “Mijn WoonInvest” op de site van WoonInvest. Surf naar http://www.wooninvest.nl, klik op “Mijn WoonInvest” vul uw inloggegevens in of vraag deze aan (middels de link “Aanmelden voor Mijn WoonInvest.nl“). Klik vervolgens aan de linkerkant op “Woningwaardering”: daar staat een uitgebreide berekening van de punten. Sommige posten zijn daar op 0 gezet omdat deze vervallen in het nieuwe stelsel (te weten: woonvorm en woonomgeving).
  • Een goede uitleg van een en ander staat op de website van WoonInvest (link).

Als er meer nieuws is te melden, dan op de site van WoonInvest over deze materie reeds staat (link), dan wordt dat geplaatst op de website v/d BC en besproken met WI. Ik hoop dat dit een en ander verduidelijkt.

secretaris Bewonerscommissie
[laatst aangepast 11-10-’15]

P.S. Als er animo voor is kan ondergetekende de berekening van de WOZ-punten op deze website plaatsen, maar de kans is uitermate klein dat dit voor u van belang is. Huurverlaging is immers vrijwel uitgesloten en u moet exact de WOZ-waarde van uw huurwoning weten. Deze WOZ-waarde stuurt de gemeente waarschijnlijk pas in januari 2016 aan huurders, als ze dat überhaupt al doet.

U kunt een op- of aanmerking achterlaten:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s